Sri Nisargadatta Maharaj

2017-11-28T11:28:21+00:00 Νοέμβριος 12, 2017|Tags: |

Ο Sri Nisargadatta Maharaj γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1897 στη Βομβάη, όντας το δεύτερο από έξι αδέλφια. Την ημέρα που γεννήθηκε εορτάζονται τα γενέθλια του Άρχοντα Χάνουμαν. Από εκεί πήρε και το όνομα «Maruti” (άλλο όνομα του Χάνουμαν).

Αν και γεννήθηκε στη Βομβάη, ο Maruti Shivrampant Kambli μεγάλωσε στο Kandalgaon, ένα μικρό χωριό στην επαρχία Maharashtra, επειδή ο πατέρας του ο Shivrampant που δούλευε σε έναν έμπορο στη Βομβάη, μετακόμισε με την οικογένειά του στην εξοχή το 1896 λόγω μιας επιδημίας πανώλης που ξέσπασε στην πόλη. Η οικογένεια ήταν πολύ θρησκευόμενη. Όταν ήταν μικρός, ο Maruti έκανε όλες τις δύσκολες εργασίες που απαιτούνταν στη ζωή σε μια φάρμα. Αν και είχε μικρή μόρφωση, εκτέθηκε σε πνευματικά ιδεώδη παρακολουθώντας σιωπηλά και απορροφώντας τις συνομιλίες μεταξύ του πατέρα του κι ενός φίλου του Βραχμάνου, του Visnu Haribhau Gore.

Το 1915, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Maruti μετακόμισε στη Βομβάη για να υποστηρίζει την οικογένειά του, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδελφό του. Αρχικά δούλεψε ως κλητήρας σε ένα γραφείο αλλά σύντομα άνοιξε ένα δικό του κατάστημα που πουλούσε κυρίως bidis – χειροποίητα τσιγάρα – και δεν άργησε να έχει μια αλυσίδα από οκτώ καταστήματα. Το 1924 παντρεύτηκε την Sumatibai με την οποία απέκτησε τρεις κόρες κι έναν γιο.

Το 1933, συνάντησε τον γκούρου του τον Sri Siddharameshwar Maharaj. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γκούρου του να επικεντρωθεί στο «Είμαι”, χρησιμοποίησε τον ελεύθερο χρόνο του παρατηρώντας τον εαυτό του στη σιωπή και παραμένοντας σε αυτή την κατάσταση για τα επόμενα χρόνια, ασκούμενος στον διαλογισμό.

Ο Maharaj είπε: «Ο γκούρου μου με διέταξε να δώσω έμφαση στην έννοια του ‘Είμαι’ και να μην δίνω προσοχή σε τίποτα άλλο. Κι εγώ τον υπάκουσα. Δεν ακολουθούσα κάποιον συγκεκριμένο τρόπο αναπνοής, διαλογισμού ή μελέτης των γραφών. Ό,τι κι αν συνέβαινε, απομάκρυνα την προσοχή μου απ’ αυτό και παρέμενα στην έννοια του ‘Είμαι’. Μπορεί να φαίνεται πολύ απλό, ακόμα και ωμό. Ο μόνος λόγος που το έκανα ήταν επειδή μου το είχε πει ο γκούρου μου. Κι όμως, δούλεψε!”

Μετά από δύο και παραπάνω χρόνια συνεργασίας, το 1936 ο Sri Siddharameshwar Maharaj πέθανε. Τότε ήταν που ο Maruti πήρε το όνομα Nisargadata, που σημαίνει αυτός που ζει σε φυσική κατάσταση.

Το 1937, έφυγε από το Μουμπάι και ταξίδεψε στην Ινδία, επιστρέφοντας κάποια στιγμή στην οικογένειά του στο Μουμπάι το 1938. Η επιχείρησή του είχε ουσιαστικά καταστραφεί αλλά κατάφερε να ανοίξει ένα μικρό μαγαζί δίπλα στο διαμέρισμά του, το οποίο παρείχε ένα εισόδημα στην οικογένειά του. Από το 1942 έως το 1948 βίωσε δύο προσωπικές απώλειες, πρώτα τον θάνατο της συζύγου του, της Sumatibai κι αργότερα τον θάνατο της κόρης του.

Το 1951, αφού βίωσε μια εσωτερική αποκάλυψη από τον Siddharameshwar, άρχισε να αποκτά μαθητές. Μετά την απόσυρσή του από το μαγαζί του το 1966, ο Sri Nisargadatta Maharaj συνέχισε να δέχεται και να διδάσκει επισκέπτες στο σπίτι του, δίνοντας διαλέξεις δύο φορές την ημέρα. Το 1972 τον έμαθε ο πνευματικός κόσμος, μέσα από αρκετές σελίδες στο βιβλίο του Petrer Brent, Godmen of India (Θεάνθρωποι της Ινδίας). Το 1973 εξέδωσε το εκπληκτικό βιβλίο, «Είμαι Εκείνο”.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70, τα ταξίδια του Nisargadatta σταμάτησαν λόγω ηλικίας και καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος διαγνώστηκε το 1980. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αν και το σώμα του ήταν πολύ αδύναμο, οι ομιλίες του ήταν ιδιαίτερα προηγμένες. Μαγνητοφωνήθηκαν και αργότερα εκδόθηκαν σε τρία βιβλία.

Ο Sri Nisargadatta Maharaj πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 1981, σε ηλικία 84 ετών.

 

κείμενα από τον Sri Nisargadatta Maharaj

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
Πηγή: www.yogananda-srf.org

Send this to a friend