Η θετική σκέψη είναι προορισμένη να καταρρεύσει

2018-05-13T14:26:17+00:00 Μάιος 13, 2018|Tags: |

Υπάρχει πράγματι όφελος στη θετική σκέψη; Ο Sadhguru εξηγεί γιατί το να προσπαθούμε να «σκεφτόμαστε θετικά” πρόκειται να καταρρεύσει.

_______________

Ερώτηση: Sadhguru, γίνεται μεγάλη διδασκαλία σχετικά με τη θετική σκέψη και για το πώς μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Κι όμως, υπάρχει κάτι σχετικά με τους ανθρώπους που επαναλαμβάνουν συνεχώς θετικές δηλώσεις, το οποίο μοιάζει ρηχό. Είναι τόσο απλό; Μπορεί η θετική σκέψη να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το κάρμα, ή τουλάχιστον να μας εμποδίσει από το να δημιουργήσουμε άλλο;

Sadhguru: Ο λόγος που αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει το βάθος τής ζωής τους είναι πως έχουν γίνει επιπόλαιοι αφού επικεντρώνονται μονάχα σε ότι τους είναι βολικό, κάτι που ονομάζουν θετικό. Θέλουν τα πάντα γρήγορα, γρήγορα και πάλι γρήγορα. Δεν υπάρχει αφοσίωση σε τίποτα. Υποθέστε ότι κάποιος  πρέπει να γίνει επιστήμονας. Θα πρέπει να σπουδάζει για χρόνια. Ίσως παραμελήσει τη σύζυγό του, τα παιδιά του, τα πάντα και αφοσιωθεί σε αυτό. Μόνο τότε θα ανοίξουν οι πόρτες για εκείνον, ακόμα και σε σωματικό επίπεδο.

Τέτοια σταθερή αφοσίωση λείπει από τον σύγχρονο κόσμο γιατί υπάρχει πολλή διδασκαλία του τύπου, «Μην ανησυχείς, να είσαι χαρούμενος. Τα πάντα είναι μια χαρά. Απλά διασκέδασε!” Τέτοιου είδους ευτυχία είναι σίγουρο πως θα καταρρεύσει και οι άνθρωποι θα περιέλθουν σε ψυχικά άρρωστες καταστάσεις. Μια ιδιαίτερα δημοφιλής δήλωση που ακούω στη Δύση και που αρχίζει να ακούγεται και στην Ινδία είναι, «Να είσαι χαρούμενος, ζήσε στο τώρα”. Προσπαθήστε να ζήσετε κάπου αλλού και δείξ’ τε μου κι εμένα. Ζείτε στο τώρα, πού αλλού μπορείτε να ζείτε; Όλοι παραθέτουν αυτή τη δήλωση επειδή έχουν γραφτεί βιβλία κι έχουν παιχτεί εκπομπές γι’ αυτήν, από ανθρώπους που ούτε την εμπειρία έχουν ούτε την αναγκαία κατανόηση.

Το Καρμικό Ελατήριο

Αν παρακολουθήσετε τους ανθρώπους που συνεχώς λένε «Να είστε χαρούμενοι”, ανάλογα με τον τρόπο ζωής τους, έπειτα από μερικά χρόνια καταλήγουν καταθλιπτικοί. Σίγουρα θα έχει βαθιά επίπτωση σε εσάς, επειδή η ενέργειά σας κατανέμεται σε διάφορες δυνατότητες, ανάλογα με την καρμική σας δομή. Υπάρχει κάτι για τον πόνο σας, για τη θλίψη, τη χαρά, την αγάπη σας. Αυτό ονομάζεται prarabdha κάρμα. Δεν βρίσκεται μόνο στο νου σας. Το κάρμα είναι στοιχεία. Η ενέργειά σας λειτουργεί ανάλογα με αυτά τα στοιχεία. Η prarabdha είναι σαν τον κουλουριασμένο ελατήριο. Πρέπει κάπως να απελευθερωθεί. Αν αυτά τα πράγματα δεν βρουν κάποιον τρόπο έκφρασης, αν τα αρνηθείτε, θα ριζώσουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Είναι σημαντικό να βλέπετε τα πράγματα όπως είναι. Μην αρνείστε τίποτα. Αν έρθει η θλίψη, καλωσορίστε την. Αν έρθει η στενοχώρια, ας είναι. Αν έρθει η χαρά, ας έρθει. Αν το κάνετε αυτό, δεν αρνείστε τίποτα, ούτε προσπαθείτε να σταματήσετε τίποτα. Ταυτόχρονα, τα πάντα συμβαίνουν κι εσείς δεν δεσμεύεστε με αυτά.

 

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
Πηγή: isha.sadhguru.org

Send this to a friend