Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

2018-04-11T15:55:42+00:00 Απρίλιος 11, 2018|Tags: |

Ο Sadhguru εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό ένας πνευματικός αναζητητής να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του: «Γνωρίζω αυτό που γνωρίζω, δεν γνωρίζω αυτό που δεν γνωρίζω».

_______________

Sadhguru: Όταν λέμε πνευματική διεργασία, δεν εννοούμε να προβαίνουμε σε συμπεράσματα και να υποθέτουμε πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Αν είστε αρκετά ειλικρινείς για να παραδεχθείτε «Γνωρίζω αυτό που γνωρίζω, δεν γνωρίζω αυτό που δεν γνωρίζω», είστε ήδη ένας πνευματικός αναζητητής. Η θεμελιώδης πτυχή τής πνευματικότητας είναι αυτή – «Είμαι τόσο προβληματισμένος που επινοώ πράγματα. Είμαι πρόθυμος να συμβιβαστώ. Γνωρίζω αυτό που γνωρίζω, δεν γνωρίζω αυτό που δεν γνωρίζω». Μόλις το συνειδητοποιήσετε αυτό, η ίδια η φύση τής ανθρώπινης νόησης είναι τέτοια που δεν μπορεί να ζήσει με το «Δεν γνωρίζω». Θέλει να γνωρίζει. Μόλις έρθει αυτή η θέληση, θα έρθει και η αναζήτηση. Μόλις έρθει η αναζήτηση, θα συμβεί και η εξεύρεση ενός τρόπου. Αυτός είναι ο λόγος που μόλις βρεθείτε στο πνευματικό μονοπάτι, αναφερόμαστε σε εσάς ως αναζητητές.

Αυτή τη στιγμή όμως, μοιάζει σαν όλος ο κόσμος να είναι εναντίον αυτού του απλού «Δεν γνωρίζω». Σε κανέναν δεν αρέσει το «Δεν γνωρίζω». Οτιδήποτε δεν γνωρίζουμε, απλά το πιστεύουμε. Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν είναι γεννημένοι μυστικιστές είναι ότι βγήκατε για ψώνια πολύ νωρίς. Κάποια φορά, ο Shankaran Pillai (σ.τ.μ. Ινδός σκιτσογράφος) συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Ο δικαστής ρώτησε, «Τι συνέβη; Γιατί σε έφεραν εδώ; Ποιες είναι οι κατηγορίες;» Ο Shankaran Pillai απάντησε, «Απλά πήγα στο Diwalli για ψώνια, αρκετά νωρίς». Ο δικαστής είπε, «Αυτό δεν είναι αδίκημα, είναι κάτι συνετό. Τι εννοείς αρκετά νωρίς; Πότε πήγες;» Ο Shankaran Pillai απάντησε, «Πήγα πριν ανοίξουν τα καταστήματα».

Δεν Υπάρχουν Έτοιμες Απαντήσεις

Πηγαίνετε πολύ νωρίς για ψώνια με την έννοια ότι πριν ακόμα μπορέσετε να μιλήσετε καλά-καλά, ξέρετε ήδη ποιος είναι ο θεός, ποια είναι η σύζυγός του, πόσα παιδιά έχει, ποια είναι η διεύθυνσή του, πότε είναι τα γενέθλιά του, τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει κλπ. Αντί να σας δίνουν ανόητες απαντήσεις, αν οι γονείς σας και η κοινωνία είχαν καλλιεργήσει το ότι δεν γνωρίζετε τίποτα – από πού έχετε έρθει, πού θα πάτε, δεν γνωρίζετε τίποτα από τα δύο – αν είχαν καλλιεργήσει το «Δεν γνωρίζω», κάθε άνθρωπος θα είχε γίνει μυστικιστής επειδή η ανθρώπινη νόηση δεν ικανοποιείται απλά με το φαγητό και τον ύπνο. Είναι φυσικό να θέλει να γνωρίζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν πως αυτό είναι πρόβλημα, είναι όμως και μια δυνατότητα. Μπορείτε να το δείτε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πρόβλημα αλλά είναι μια σπουδαία δυνατότητα το ότι η ανθρώπινη νόηση δεν μπορεί να εφησυχαστεί όταν απλά τρώει καλά, κοιμάται καλά και ζει καλά.

Το «Δεν γνωρίζω» έχει καταστραφεί επειδή πιστεύετε σε έτοιμες απαντήσεις που έχετε για όλες τις θεμελιώδεις πτυχές τής ζωής σας. Όταν καταστρέφετε το «Δεν γνωρίζω», καταστρέφετε όλες τις δυνατότητες γνώσης.

Ίσως νομίζετε πως με αυτό τον τρόπο σας αφαιρώ τους θεούς σας! Δεν σας αφαιρώ τους θεούς σας. Είναι όπως μια φορά που υπήρχαν δύο πολύ δραστήρια αδέλφια. Όταν τα μικρά αγόρια είναι πολύ δραστήρια, βρίσκονται συνεχώς σε μπελάδες. Αν είναι λίγο πιο ήρεμα, είναι καλά παιδιά. Αν είναι πολύ δραστήρια, θα έχουν συνεχώς μπελάδες γιατί θα θέλουν να βάζουν τα χέρια τους εκεί που εσείς δεν τολμάτε.

Αυτά τα αγόρια έμπλεκαν συνεχώς σε μπελάδες και όλη η γειτονιά μιλούσε γι’ αυτά. Οι γονείς τους ντρέπονταν που όλοι μιλούσαν για τα παιδιά τους. Ήθελαν λοιπόν να τα συνετίσουν. Μπορείτε να κάνετε παιδιά απλά για λόγους αναπαραγωγής, δεν γνωρίζετε όμως πώς να τα συνετίσετε, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι ένα μυστικό που δεν το γνωρίζει κανείς. Αποφάσισαν λοιπόν να πάνε τα παιδιά στον τοπικό παπά τής ενορίας. Αποφάσισαν να πάνε πρώτα το πιο μικρό αγόρι γιατί τα αγόρια μαζί ήταν πολύ δυνατά. Πήγαν το μικρό αγόρι στο γραφείο τού ιερέα, το έβαλαν να καθίσει κι έφυγαν. Ο ιερέας βάδιζε με τα μακριά του άμφια, κοίταξε το αγόρι, το αγνόησε και συνέχισε να βηματίζει πάνω-κάτω.

Ο ιερέας σκεφτόταν κάποια στρατηγική. Τότε σκέφτηκε, «Αν απλά υπενθυμίσω στο αγόρι πως ο Θεός βρίσκεται μέσα του, θα φύγει όλη του η διάθεση για σκανταλιές». Οι άνθρωποι που δεν έχουν μεγαλώσει παιδιά, έχουν πάντα φανταστικές ιδέες. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει παιδιά, γνωρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ιδέα που να δουλεύει. Αν έχετε την απαραίτητη αγάπη και υπομονή, δημιουργείτε μια προστατευτική ατμόσφαιρα και περιμένετε μέχρι να περάσουν το ένα στάδιο μετά το άλλο. Οι άνθρωποι που δεν έχουν μεγαλώσει παιδιά όμως, έχουν φανταστικές ιδέες.

Ο ιερέας πίστευε πως αν έλεγε στο αγόρι «Ο Θεός βρίσκεται μέσα σου», όλη του η διάθεση για σκανταλιές θα έφευγε. Ξαφνικά λοιπόν σταμάτησε να βηματίζει και με στεντόρεια φωνή είπε, «Πού βρίσκεται ο Θεός;» Το αγόρι κοίταξε σαστισμένο. Κοιτούσε τριγύρω – επειδή αν βρισκόταν κάπου, θα πρέπει να ήταν στο γραφείο τού ιερέα. Ο ιερέας σκέφτηκε, «Δεν το κατάλαβε». Θέλησε λοιπόν να του δώσει ένα στοιχείο. Έσκυψε πάνω από το γραφείο κι έδειξε το αγόρι. Του επεσήμαινε ότι «εκεί βρίσκεται

Ο ιερέας ξαναρώτησε, «Πού βρίσκεται ο Θεός;» Το αγόρι γύρισε ακόμα πιο σαστισμένο και κοίταξε κάτω από το γραφείο. Ο ιερέας σκέφτηκε ότι το αγόρι δεν καταλαβαίνει καθόλου, οπότε πήγε γύρω από το γραφείο εκεί που καθόταν το αγόρι, έβαλε το δάχτυλό του στο στήθος του αγοριού και είπε, «Πού βρίσκεται ο Θεός;»

Το αγόρι σηκώθηκε, βγήκε τρέχοντας από το δωμάτιο, πήγε στον μεγαλύτερο αδελφό του και είπε, «Μπήκαμε σε σοβαρούς μπελάδες». Ο αδελφός του τον ρώτησε, «Γιατί;» Το μικρό αγόρι απάντησε «Έχασαν τον Θεό τους και νομίζουν ότι τον έχουμε εμείς!»

Δεν σας αφαιρώ τους θεούς σας λοιπόν. Θέλω να ξέρετε πως αν δουλέψουμε σκληρά με εσάς, μπορούμε να σας κάνουμε να πιστέψετε σχεδόν τα πάντα – ακόμα και τα πιο γελοία. Από τη μέρα που γεννηθήκατε, αν σας έλεγα πως ο Θεός είναι το μικρό μου δαχτυλάκι, όταν θα σήκωνα το μικρό μου δαχτυλάκι θα γεμίζατε με θεϊκά συναισθήματα. Ή αν σας έλεγα από τη μέρα που γεννηθήκατε πως το ίδιο δάχτυλο είναι ο διάβολος, θα γεμίζατε τρόμο.

Μόλις πιστέψετε κάτι που δεν γνωρίζετε, απλά επειδή το διαβάσατε σε ένα βιβλίο ή επειδή το είπε κάποιος – με όλο τον σεβασμό στα βιβλία και στους σπουδαίους ανθρώπους τού παρελθόντος – αν σας πω κάτι που δεν γνωρίζετε και δεν υπάρχει στις εμπειρίες σας, οι μόνες σας επιλογές είναι είτε να με πιστέψετε είτε να μην με πιστέψετε. Αν με πιστέψετε, δεν θα φτάσετε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αν δεν με πιστέψετε, πάλι δεν θα φτάσετε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αν θέλετε να φτάσετε κάπου, θα πρέπει να βρίσκεστε σε επαφή με την πραγματικότητα. Αλλιώς δεν θα φτάσετε πουθενά, απλά θα έχετε παραισθήσεις ότι γνωρίζετε πράγματα.

Υπάρχει αρκετή νόηση στον κόσμο σήμερα ώστε να καλλιεργηθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο επίγνωσης και να μπορέσουν να το δουν οι άνθρωποι: γνωρίζουν αυτό που γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν αυτό που δεν γνωρίζουν. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος ύπαρξης. Αν δεν μπορείτε να είστε ειλικρινείς με κανέναν στον κόσμο, αυτό είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα – εξαρτάται από εσάς. Αν θέλετε όμως να προοδεύσετε πνευματικά, τουλάχιστον κάν’ τε ένα βήμα στη ζωή σας: να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
Πηγή: isha.sadhguru.org

Send this to a friend