Είναι δυνατή η πραγμάτωση σε αυτή τη ζωή;

2018-09-06T13:10:45+00:00 Σεπτέμβριος 9, 2018|Tags: |

Μην αναβάλλετε την πραγμάτωση για την επόμενη ζωή! Ο Sadhguru μάς δίνει ένα εργαλείο για να κάνουμε την κάθε φορά που κοιμόμαστε, μια ευκαιρία για εξέλιξη.

_______________

Ερώτηση: Sadhguru, μερικές φορές αναρωτιέμαι, αν πεθάνω χωρίς να φτάσω στην υπέρτατη κατάσταση, όλη αυτή η προσπάθεια και οι πρακτικές θα πάνε χαμένες; Ή θα με βοηθήσουν με κάποιον τρόπο να ανακαλύψω εκ νέου το ίδιο μονοπάτι στην επόμενη ζωή μου αν δεν το επιτύχω σε αυτήν;

Η Πραγμάτωση δεν είναι Κατόρθωμα

Είναι απλά ένα ζήτημα συνειδητοποίησης. Η πραγμάτωση δεν είναι κατόρθωμα, επίτευγμα ή κάποιο απόκτημα. Πραγμάτωση σημαίνει να δείτε ξαφνικά κάτι που ήταν πάντοτε εκεί. Ξαφνικά συνειδητοποιείτε πως ήσασταν ανόητοι σε όλη σας τη ζωή. Η πραγμάτωση δεν εξαρτάται από τις ικανότητές σας. Αν μείνετε προσανατολισμένοι, θα το συνειδητοποιήσετε. Αν όμως ο προσανατολισμός σας αλλάζει κάθε λίγο, φυσικό είναι η πραγμάτωση να συμβεί σε κάποια άλλη ζωή. Όμως, ποιος σας λέει ότι την επόμενη φορά θα επιστρέψετε ως άνθρωποι; Αν επιστρέψετε ως κατσαρίδα, πιστεύετε ότι οι μελλοντικοί δάσκαλοι θα μιλούν στις κατσαρίδες; Δεν θα το κάνουν.

Μην το αναβάλλετε γι’ αργότερα. Δεν ξέρετε πότε θα τελειώσει η ζωή σας. Αυτά που λέει το ωροσκόπιό σας, δεν βγαίνουν πάντα αληθινά. Δεν πρέπει να το αναβάλλετε ούτε για αύριο, πόσο μάλλον για κάποια άλλη ζωή, επειδή δεν έχετε να επιτύχετε κάτι. Δεν χρειάζεστε κάποια ιδιαίτερη ικανότητα. Έχετε απλά να διατηρήσετε την κατεύθυνσή σας. Αν διατηρήσετε την κατεύθυνσή σας, η πραγμάτωση κατά κανόνα θα συμβεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις – ένα βήμα εμπρός, ένα πίσω.

Ο Ναράντα και ο Αγρότης

Οι περισσότεροι γιόγκις κάθονται σε ένα σημείο. Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ακολουθούν μια κατεύθυνση. Ό,τι και να συμβεί, μόνο αυτό έχετε να κάνετε. Υπήρχε παλιά ένας σοφός, ο οποίος ήταν λίγο σκανταλιάρης. Το όνομά του ήταν Ναράντα. Ο Ναράντα θεωρούσε τον εαυτό του τον μεγαλύτερο πιστό τού Βίσνου. Όλη την ώρα τριγυρνούσε λέγοντας το όνομα του θεού – «Ναράγυαν, Ναράγυαν». Μια μέρα, στη συνέλευση των συνοδών τού θεού, κάποιος ρώτησε τον Βίσνου, «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πιστός σου;» και ο Βίσνου απάντησε, «Ένας αγρότης κάπου στη νότια Ινδία».

Ο Ναράντα έμεινε εμβρόντητος. Πίστευε ότι εκείνος ήταν ο μεγαλύτερος πιστός επειδή όλη την ημέρα έλεγε, «Ναράγυαν, Ναράγυαν». Ο Ναράντα ήθελε να δει ποιος ήταν ο ανταγωνιστής του. Πήγε στη νότια Ινδία και παρακολουθούσε αυτά που έκανε ο αγρότης. Εκείνος ο άνθρωπος όταν σηκωνόταν το πρωί έλεγε, «Ναράγυαν» – μια φορά. Μετά πλενόταν. Πριν φάει έλεγε, «Ναράγυαν». Έπειτα πήγαινε κι ετοίμαζε το άροτρο. Πριν ξεκινήσει το όργωμα έλεγε, «Ναράγυαν» μια φορά. Μετά φώναζε τα γελάδια του. Όταν πήγαινε για ύπνο το βράδυ έλεγε, «Ναράγυαν» και κοιμόταν.

Ο Ναράντα σκέφτηκε, «Τι ανοησίες! Όλη μέρα λέει Ναράγυαν τέσσερις φορές και γίνεται ο μεγαλύτερος πιστός! Εγώ το λέω 17.637 φορές!» Έτσι, επέστρεψε στον Βίσνου και τον ρώτησε, «Πώς γίνεται αυτός ο αγράμματος αγρότης που λέει Ναράγυαν τέσσερις φορές την ημέρα και είναι απασχολημένος με το όργωμα και τη φροντίδα της οικογένειάς του, να είναι ο μεγαλύτερος πιστός σου; Εγώ δεν κάνω άλλη δουλειά όλη την ημέρα από το να λέω το όνομά σου».

Ο Βίσνου πήρε ένα δοχείο, το γέμισε με νερό μέχρι το χείλος και το έδωσε στον Ναράντα. Του είπε, «Κράτα το και κάνε τον γύρο τού κόσμου, χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα». Ο Ναράντα το πήρε, έκανε τον γύρο τού κόσμου κι επέστρεψε. Ο Βίσνου τον ρώτησε, «Πόσες φορές είπες Ναράγυαν;» «Τι; Είπες μόνο να μην χυθεί ούτε μια σταγόνα, πώς θα έλεγα Ναράγυαν;» Ο Βίσνου απάντησε, «Αυτό εννοώ. Η ζωή αυτού του απλού αγρότη είναι έτσι. Αν κάνει κάτι λάθος, όλη του η ζωή θα χυθεί σαν το νερό. Παρά ταύτα όμως, το λέει τέσσερις φορές. Εσύ δεν κάνεις τίποτα, γι’ αυτό το λες όλη την ημέρα και γι’ αυτό δεν σημαίνει τίποτα».

Δεν έχει να κάνει με το τι κάνετε. Έχετε μόνο να διατηρείτε μια κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα θα συμβούν μόνα τους γιατί δεν είναι κάτι που κάνετε εσείς ή εγώ – είναι η φύση τής ζωής να πραγματώνεται. Εσείς πρέπει απλά να απομακρύνετε τους περισπασμούς και να επικεντρωθείτε στην σωστή κατεύθυνση.

Πώς να Διατηρήσετε την Κατεύθυνση

Ερώτηση: Πώς θα διατηρήσω την κατεύθυνση; Αγωνίζομαι να το καταφέρω.

Sadhguru: Το να διατηρείτε την κατεύθυνση σημαίνει πρώτα απ’ όλα να απομακρύνετε τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχετε. Αυτό σημαίνει να βάλετε στην άκρη όσα πιστεύετε. Εκτός αν είναι κάτι που σας χρειάζεται για να λειτουργείτε στην κοινωνία. Ανάμεσα στους ανθρώπους, για να ολοκληρώσετε κάποιες συναλλαγές, πρέπει να πιστεύετε συγκεκριμένα πράγματα. Σε άλλη περίπτωση, βάλτε τα όλα στην άκρη. Μπορεί τότε να νιώσετε ανόητοι αλλά είναι καλό να ξέρετε ότι είστε ανόητοι. Η διαφορά μεταξύ του να είστε διαφωτισμένοι από το να είστε ανόητοι είναι ότι ένας διαφωτισμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι είναι ανόητος. Ένας ανόητος δεν γνωρίζει ότι είναι ανόητος. Αυτή είναι τεράστια διαφορά. Το πρόβλημα με τους ανθρώπους είναι πως δεν ξέρουν σε τι παγίδα έχουν πέσει. Αν ήξεραν, δεν θα έμεναν εκεί.

Τι Μπορείτε να Κάνετε

Πριν πάτε για ύπνο απόψε, καθίστε στο κρεβάτι σας και νοητικά βάλτε στην άκρη αυτά που δεν είστε. Ξεκινώντας από την εθνικότητά σας, τη φυλή σας, τη θρησκεία σας, το σώμα σας, τον νου σας, τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας, τις ιδέες σας, τις φιλοσοφίες σας, τους θεούς σας, τους δαίμονές σας – βάλτε τα όλα στην άκρη. Και κοιμηθείτε έτσι. Να το κάνετε αυτό κάθε μέρα. Θα πραγματωθείτε ενώ κοιμάστε. Δεν μπορώ να σας δώσω έναν ευκολότερο τρόπο! Απλά εισέλθετε στον ύπνο ως κομμάτι τής ζωής και όχι ως άνθρωπος. Θα χρειαστεί λίγο κόπο αλλά κάν’ τε το.

Ξεκινήστε απόψε, γιατί ποιος ξέρει αν θα ξυπνήσετε αύριο. Πάνω από 150.000 ανθρώπινες ζωές τελειώνουν κάθε μέρα. Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι δεν ήρθε η δική σας ώρα ή η δική μου απόψε; Δεν το ευχόμαστε ποτέ αλλά είναι μια πιθανότητα. Μη νομίζετε ότι ο θάνατος είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους άλλους. Κι εσείς κι εγώ θα πεθάνουμε. Κάθε μέρα, να προσεγγίζετε τον ύπνο σαν τον θάνατο. Κατά τον ύπνο, έχετε φύγει. Ο κόσμος είναι νεκρός κατά τη δική σας εμπειρία. Η αυριανή μέρα είναι η επόμενη ζωή σας.

Οπότε, προσεγγίστε τον ύπνο σαν τον θάνατο, χωρίς παράνοια. Απλά βάλτε τα πάντα στην άκρη – το σώμα σας δεν σημαίνει τίποτα. Ο νους σας δεν σημαίνει τίποτα. Οι σκέψεις σας δεν σημαίνουν τίποτα. Τα συναισθήματά σας δεν σημαίνουν τίποτα. Όλες οι διαφορετικές ταυτότητες που έχετε χρησιμοποιήσει δεν σημαίνουν τίποτα. Βάλτε τα όλα στην άκρη και πηγαίνετε για ύπνο, απλά ως τίποτα. Κάποιες σκέψεις θα έρθουν – αγνοήστε τες. Όπως και να έχει, είναι σκέψεις σας.

Δεν χρειάζεται να προσανατολίζεστε προς τον παράδεισο. Αν κοιτάζετε ψηλά, κοιτάζετε προς τη λάθος κατεύθυνση. Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να στρέψετε την προσοχή σας από αυτά που έχετε συσσωρεύσει σε αυτό που πραγματικά είστε. Αυτός είναι ο προσανατολισμός που χρειάζεστε.

 

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
Πηγή: isha.sadhguru.org

Send this to a friend