Είμαστε καλύτερα χωρίς συναισθήματα;

2018-08-04T17:34:14+00:00 Αύγουστος 5, 2018|Tags: |

Όταν τα συναισθήματα ξεφεύγουν, φαίνεται ότι μας φέρνουν πολλά προβλήματα. Ένας αναζητητής αναρωτιέται αν θα ήμασταν καλύτερα χωρίς συναισθήματα. Ο Sadhguru απαντά…

_______________

Ερώτηση: Τα συναισθήματα φαίνεται να δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσο αξίζουν. Δεν θα ήμασταν καλύτερα χωρίς αυτά;

Sadhguru: Αν δεν υπάρχουν συναισθήματα στους ανθρώπους, δεν μπορείτε να τους ονομάζετε ανθρώπους. Το συναίσθημα είναι μια υπέροχη πτυχή τής ανθρώπινης ζωής, χωρίς την οποία οι άνθρωποι θα γίνονταν άσχημοι. Όπως συμβαίνει με τα πάντα όμως, αν το συναίσθημα είναι αχαλίνωτο, γίνεται τρέλα. Αν οι σκέψεις σας μείνουν ανεξέλεγκτες κι αυτό καταλήγει σε παράνοια.

Το συναίσθημα δεν είναι το πρόβλημα

Οι άνθρωποι βλέπουν τα συναισθήματα ως πρόβλημα επειδή έχουν οδυνηρά συναισθήματα. Αν είχαν υπέροχα συναισθήματα, θα τα έλεγαν πρόβλημα; Αν είστε γεμάτοι χαρά, αγάπη και συμπόνια, αν αυτός είναι ο τρόπος που μορφοποιούνται κι εκφράζονται τα συναισθήματά σας, θα τα θεωρούσατε πρόβλημα; Όχι.

Αν το σώμα σας λειτουργούσε πολύ καλά και όμορφα, θα το λέγατε αυτό πρόβλημα; Όχι. Αν σας πονά ή έχετε κάποια ασθένεια και πονάτε όταν κάθεστε ή όταν σηκώνεστε το πρωί, θα θεωρήσετε ότι αυτό το σώμα είναι προβληματικό. Παρομοίως, μπορεί να πείτε ότι δεν θέλετε κανένα συναίσθημα επειδή τα έχετε κάνει θάλασσα. Αν είχατε πραγματικά όμορφα συναισθήματα που θα έκαναν τη ζωή σας να μοιάζει με λουλούδι, δεν θα σκεφτόσασταν να μην έχετε συναισθήματα.

Δεν σας λέω να παρατήσετε τα συναισθήματά σας ή να τα ξεπεράσετε. Το μόνο που λέω είναι πως είτε είναι το σώμα σας, είτε ο νους σας, τα συναισθήματά σας ή η ενέργειά σας – οι τέσσερις διαστάσεις τις οποίες μπορείτε να βιώσετε αυτή τη στιγμή – το πρώτο και σημαντικότερο είναι να το κάνετε ευχάριστο. Μόλις γίνει ευχάριστο, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. Μόνο όταν τα συναισθήματα δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα – όταν οι άνθρωποι δεν αποζητούν κάτι άλλο και είναι πολύ χαρούμενοι – εμφανίζεται η λαχτάρα να πάτε παραπέρα.

Ούτε εδώ ούτε εκεί

Αλλιώς, το μόνο που προσπαθείτε να κάνετε είναι να επιβιώσετε. Ακόμα κι αν κάνετε έκκληση στον Θεό, είναι μια έκκληση για επιβίωση, έτσι δεν είναι; Όταν αποτυγχάνετε να επιβιώσετε εδώ, αρχίζετε να σκέφτεστε αν θα πάτε στον παράδεισο. Αν δεν τα καταφέρετε εδώ, τι εγγύηση υπάρχει ότι θα τα καταφέρετε εκεί; Ο Μπασάβανα, ο γνωστός σοφός και μεγάλος ποιητής, είπε: «lli salladavaru alliyu sallaraiya«, που σημαίνει, «Αυτοί που δεν τα καταφέρνουν εδώ, δεν θα τα καταφέρουν ούτε εκεί”. Αυτό λοιπόν δεν έχει να κάνει με το συναίσθημα του να πάτε παραπέρα. Πρέπει να πάτε παραπέρα αλλά το παραπέρα δεν σημαίνει πέρα από τα συναισθήματα ή πέρα από τον νου ή πέρα από οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να πάτε πέρα από τους περιορισμούς που σας κρατούν πίσω αυτή τη στιγμή. Το συναίσθημα και η σκέψη μπορούν να γίνουν μια μέθοδος κι ένα εργαλείο που θα στρώσουν τον δρόμο για εσάς.

Αν χρησιμοποιείτε τον νου σας για να υπερβείτε τους περιορισμούς σας, αυτό ονομάζεται gnana yoga. Αν χρησιμοποιείτε τα συναισθήματά σας για να υπερβείτε τους περιορισμούς σας, αυτό ονομάζεται bhakti yoga. Αν χρησιμοποιείτε το σώμα σας για να υπερβείτε τους περιορισμούς σας, αυτό ονομάζεται karma yoga. Αν χρησιμοποιείτε την ενέργειά σας για να υπερβείτε τους περιορισμούς σας, αυτό ονομάζεται kriya yoga. Κάθε μια τους είναι μια πύλη. Μια πύλη μπορεί να σας εμποδίζει ή να σας επιτρέπει να περάσετε. Έτσι, δεν πρέπει να αποφεύγετε και να απορρίπτετε τα συναισθήματά σας ώστε να προχωρήσετε. Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε. Αν προσπαθήσετε να μην έχετε συναισθήματα θα τα καταπιέσετε και θα μείνετε στεγνοί. Τα συναισθήματα χρειάζονται τη βαθιά αποδοχή σας ώστε να γίνουν φίλοι σας. Και οι φίλοι είναι πάντα ευχάριστοι.

 

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
Πηγή: isha.sadhguru.org

Send this to a friend