Σταματήστε να επικρίνετε, αρχίστε να δίνετε προσοχή

2018-01-04T14:56:40+00:00 Ιανουάριος 4, 2018|Tags: |

Ένας νεαρός μαθητής ρωτά τον Sadhguru πώς να απελευθερώσει τις επικρίσεις. Η απάντηση του Sadhguru είναι να μην εκφράζετε επικρίσεις και μετά να προσπαθείτε να τις διώξετε – απλά, μην τις κάνετε! Όταν έχετε, λέει, μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας, θα επικρίνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε. Όταν όμως συνειδητοποιήσετε πόσα λίγα ξέρετε, θα δίνετε προσοχή στα πάντα.

Ερώτηση: Sadhguru, έχετε πει πως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, για να μπορέσουμε όμως να το κάνουμε, θα πρέπει να διώξουμε τις επικρίσεις;

Sadhguru: Γιατί τις κάνετε και μετά προσπαθείτε να τις διώξετε; Απλά, μην τις κάνετε. Οι επικρίσεις αποτελούν εικασίες. Τώρα κοιτάζω αυτή την κοπέλα και σκέφτομαι, «Είναι έξυπνη ή είναι χαζή, είναι καλή ή είναι κακή». Όλα αυτά είναι εικασίες. Γιατί να μην την κοιτάξω χωρίς να κάνω εικασίες; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργήσετε ως νέοι που είστε. Αν δεν θέλετε να επικρίνετε, θα πρέπει να έχετε γαλήνη στον νου σας. Μόνο ένας τέτοιος νους βλέπει καθαρά, όλοι οι άλλοι είναι σκουπίδια – γνώμες, γνώμες, γνώμες. Δεν βλέπουν την πραγματικότητα. Πριν από καιρό μού έφεραν ένα βιβλίο με συλλογή ομιλιών για να του δώσω έναν τίτλο. Είπα, «Περί Μυστικιστών και Λαθών». Το τμήμα εκδόσεών μας είπε, «Sadhguru, ο τίτλος αυτός είναι πολύ σκληρός, θα δώσει λάθος ιδέα στον κόσμο!» Εγώ απάντησα, «Αυτός είναι ο σκοπός».

Δώστε Προσοχή στη Ζωή

Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αν είστε μυστικιστές ή αν κάνετε λάθος. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. Είτε βλέπετε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι είτε φτιάχνετε πράγματα με τον νου σας. Ο νους δεν υπάρχει για να δημιουργεί πράγματα. Δεν έχετε την ευφυΐα να δημιουργείτε απόψεις. Είστε εξοπλισμένοι με την ευφυΐα που χρειάζεστε ώστε να βλέπετε τα πράγματα πέρα από την επιφανειακή τους παρουσία.

Έχετε την ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, όχι όπως φαίνονται επιφανειακά. Αυτό σημαίνει ανθρώπινη ευφυΐα. Η ευφυΐα πρέπει να είναι διαπεραστική, όχι παραισθησιογόνα. Οι επικρίσεις σας είναι παραισθησιογόνες. Τη στιγμή που πιστεύετε πως κάτι είναι καλό ή κακό, όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν σε κάποια κατηγορία.

Πρέπει να καταλάβετε πως κάθε ζωή είναι μοναδική. Κανείς δεν μπαίνει σε κάποια κατηγορία. Αν ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τη μοναδικότητα κάθε πλάσματος γύρω μας – όχι μόνο των ανθρώπων αλλά κάθε είδους ζωής γύρω μας – θα δείτε πόσο εκπληκτική είναι κάθε μορφή ζωής.

Όλοι σας πρέπει να περάσετε κάποιον χρόνο δίνοντας προσοχή σε κάποια μορφή ζωής, όχι σε ανθρώπους. Ας πούμε, σε ένα μυρμήγκι. Εγώ πέρασα πάρα πολύ καιρό παρατηρώντας τα μυρμήγκια, γιατί καθώς τα παρατηρούσα όλο και περισσότερο, είδα πως αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες μορφές μηχανικής στον πλανήτη. Αν μπορούσατε να δημιουργήσετε μια μηχανή που θα δούλευε όπως τα μυρμήγκια, δεν θα ήταν η καλύτερη μηχανή που θα είχαμε; Αν λοιπόν μπορούσαμε να δούμε τα πάντα όπως είναι, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε επιστημονικές ανακαλύψεις και ανόητες παρατηρήσεις όπως κάνουμε κάθε εικοσιπέντε χρόνια.

Ξέρουμε ότι πριν από εικοσιπέντε χρόνια κάναμε λάθος και θα κάνουμε και πάλι σε άλλα εικοσιπέντε χρόνια. Αν προσέχαμε κάθε μορφή ζωής, θα γνωρίζαμε τη σχετικότητα κάθε μορφής ζωής με την ύπαρξή της. Αν δεν το γνωρίζετε ήδη αυτό, αν αυτή τη στιγμή εξαφανίζονταν τα σκουλήκια από τη Γη, όλη η ζωή θα εξαφανιζόταν σε δώδεκα με δεκαοκτώ μήνες. Αν εξαφανίζονταν τα έντομα, όλη η ζωή θα εξαφανιζόταν σε τρία με τέσσερα χρόνια. Αν εξαφανιζόμασταν όμως εσείς κι εγώ, αν εξαφανιζόταν όλη η ανθρωπότητα, ο πλανήτης θα άκμαζε.

Ένας Πολύ Μικρός Κόκκος

Με βάση τη σπουδαιότητα της ζωής στον πλανήτη, εμείς βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σκαλοπάτι αλλά έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Όταν συμβαίνει αυτό, επικρίνουμε συνεχώς. Δεν έχει σημασία ποιοι είστε – όχι μόνο τώρα αλλά και προς το τέλος της ζωής σας, ακόμα και αν έχετε αποκτήσει αρκετές γνώσεις, αυτά που γνωρίζετε είναι ελάχιστα. Αν είστε μονίμως συνειδητοί σε αυτό, δεν θα επικρίνετε τίποτα. Αν νομίζετε πως τα ξέρετε όλα, τότε είναι που επικρίνετε. Είστε ένας πολύ μικρός κόκκος σε ολόκληρη την ύπαρξη. Αν έχετε αυτή την επίγνωση, δεν θα επικρίνετε. Αν νομίζετε πως είστε πολύ σημαντικοί, είναι φυσικό να επικρίνετε.

Μην προσπαθείτε να διώξετε τις επικρίσεις – δεν γίνεται. Διώξτε τις ανοησίες που πιστεύετε για τον εαυτό σας. Σας διδάσκουν να πιστεύετε στον εαυτό σας; Απλά να γνωρίζετε πως είστε κάποιοι ανόητοι που δεν γνωρίζουν καν τη φύση της ίδιας τους της ύπαρξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα των ανθρώπων. Το να γνωρίζετε πως «είστε ανόητοι» απαιτεί μεγάλη ευφυΐα. Η διαφορά μεταξύ ενός ευφυούς ανθρώπου κι ενός ανόητου είναι πως ο ευφυής ξέρει ότι είναι ανόητος ενώ ο ανόητος δεν ξέρει πως είναι ανόητος. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αν ξέρετε πως είστε ανόητοι, δεν θα επικρίνετε κανέναν και τίποτα. Θα δίνετε όλο και περισσότερη προσοχή στα πάντα. Αν συνειδητοποιήσετε πως γνωρίζετε ελάχιστα, θα δίνετε απίστευτη προσοχή στα πάντα. Αν νομίζετε πως τα ξέρετε όλα, θα επικρίνετε ακόμα και όταν δεν θα κοιτάζετε.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
Πηγή: isha.sadhguru.org

Send this to a friend