Ποια είναι η βαθύτερή σας προσκόλληση;

2018-03-10T10:12:44+00:00 Μάρτιος 10, 2018|Tags: |

Ο Sadhguru σχολιάζει το πώς οι διδασκαλίες σχετικά με την απόσπαση είναι κατά βάση λανθασμένες και το ότι το να εμβαθύνουμε στη ζωή σημαίνει να είμαστε εντελώς προσκολλημένοι σε ολόκληρη την ύπαρξη.

_______________

Sadhguru: Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά σχετικά με την προσκόλληση, πως είναι κακή και πως δεν πρέπει να έχουμε προσκόλληση σε τίποτα. Λόγω αυτών των διδασκαλιών και των παρανοήσεων και λόγω του πόνου τον οποίο περνούν οι άνθρωποι με την προσκόλληση, εγείρονται πολλές ερωτήσεις μεταξύ των ανθρώπων και γενικά υπάρχει μια δυσπιστία.

Αυτές οι διδασκαλίες σχετικά με την απόσπαση και την μη επιθυμία, υπάρχουν λόγω του φόβου τής εμπλοκής. Η εμπλοκή πάντα δημιουργεί πόνο και βάσανα στους ανθρώπους. Έτσι, κάποιος έδωσε αυτή την ανόητη λύση – να έχετε απόσπαση. Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με εκείνον, η απάντηση για τη ζωή είναι να αποφεύγουμε τη ζωή. Αν κάποιος θέλει να αποφύγει τη ζωή, πρέπει να πεθάνει. Είναι πολύ απλό. Τα να είναι όμως ζωντανός εδώ και να θέλει να πεθάνει αλλά να μην πεθαίνει, είναι ένα μεγάλο μαρτύριο.

Αν θέλετε να ζήσετε, πρέπει να συμμετέχετε σε πράγματα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πνευματικότητα σημαίνει να παρατούν την οικογένειά τους. Παρατώντας κάποιον, δεν θα γίνετε πνευματικοί. Ίσως να μην το αντιλαμβάνεστε πλήρως αλλά οι αμυντικοί σας μηχανισμοί και οι τεχνικές επιβίωσης, προσπαθούν να μετατοπίσουν την προσκόλλησή σας προς τις ιδεολογίες, τις φιλοσοφίες, τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες και τα συναισθήματά σας και όλα αυτά τελικά υλοποιούνται σε πράγματα γύρω σας. Αυτή είναι η πραγματική συσσώρευση, η μεγαλύτερη προσκόλληση – η προσωπικότητά σας. Κι αυτό είναι που χρειάζεται να διώξετε. Όχι τη σύζυγό, το παιδί σας, τον λογαριασμό σας στην τράπεζα ή οτιδήποτε άλλο.

Η Βαθύτερη Προσκόλληση

Όταν είστε νέοι, ψάχνετε για σωματική ελευθερία. Όταν φτάσετε 35 ή 40 ετών, αρχίζετε να λέτε «Αυτό ήταν ανόητο. Τα συναισθήματα και ό,τι μοιραζόμαστε μεταξύ μας είναι πιο σημαντικά». Καθώς θα μεγαλώνετε, θα παρατηρείτε πως αυτά τα συναισθήματα σάς δημιουργούν εμπλοκές και αυτό δεν σας αρέσει. Θα θέλετε να μετατοπίσετε την προσκόλλησή σας προς τον Θεό.

Πρέπει να καταλάβετε πως η βαθύτερη αίσθηση προσκόλλησης δεν είναι προς τα χρήματα, το σπίτι, τη σύζυγο ή το παιδί σας. Η βαθύτερη αίσθηση προσκόλλησης είναι προς τις δικές σας σκέψεις και συναισθήματα. Μπορεί να θεωρείτε πως η σύζυγος, η δουλειά ή το παιδί σας είναι πολύ αγαπητά σας αλλά αν η σύζυγος, το παιδί ή οι συνθήκες γύρω σας πάνε ενάντια στον τρόπο που σκέφτεστε και νιώθετε, θα τα διώξετε από κοντά σας. Δεν θα διώξετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε κι αισθάνεστε. Θα διώξετε τους άλλους ανθρώπους επειδή έπαψαν να χωρούν στη ζωή σας. Βρίσκονται στη ζωή σας μονάχα επειδή έκαναν τον συμβιβασμό να συμφωνούν με όσα σκέφτεστε κι αισθάνεστε.

Χρησιμοποιείτε τους άλλους ως ένα μέσον ή σαν θύματα. Είστε βαθιά προσκολλημένοι στο σώμα σας και γι’ αυτό προσκολλάστε στους άλλους. Αν δεν είστε προσκολλημένοι στο σώμα σας, μπορείτε να συμμετέχετε στη ζωή των άλλων αλλά χωρίς προσκόλληση. Έτσι δεν θα χρειάζεται να δουλεύετε με τις προσκολλήσεις σας προς τους άλλους γύρω σας. Θα πρέπει να δουλεύετε με την προσκόλλησή σας προς το δικό σας σώμα. Αν απελευθερωθείτε απ’ αυτό, θα απελευθερωθείτε από τα πάντα.

Διδασκαλίες που λένε «Μην προσκολλάστε» δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Εκτός κι αν βιωματικά σάς είναι ξεκάθαρο πως «Αυτό το σώμα δεν είμαι εγώ», δεν υπάρχει τρόπος να αποσπαστείτε από το σώμα σας.

Ίντρα, το Γουρούνι!

Υπάρχει μια ιστορία γύρω απ’ αυτό. Ο Ίντρα, ο βασιλιάς των θεών, ήρθε στη Γη αναζητώντας την απόλαυση. Επέλεξε τη μορφή τού γουρουνιού επειδή σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τη σωματική απόλαυση η μορφή τού γουρουνιού θεωρείται η καλύτερη. Βρήκε ένα όμορφο θηλυκό γουρούνι, το παντρεύτηκε κι έκανε μαζί της δεκάδες γουρουνάκια. Με το πέρασμα του χρόνου, τα αγάπησε βαθιά και συνδέθηκε μαζί τους.

Οι άλλοι θεοί περίμεναν υπομονετικά στα ουράνια, θεωρώντας πως αυτό θα ήταν ένα σύντομο απολαυστικό ταξίδι αλλά όταν πέρασε πολύς καιρός και ο Ίντρα δεν επέστρεφε, ήραν στη Γη είδαν όλα αυτά που συνέβαιναν με τα γουρούνια. Προσπάθησαν να τον λογικέψουν ώστε να αφήσει τη ζωή του ως γουρούνι και να επιστρέψει στα ουράνια. Ο Ίντρα όμως ήταν τόσο προσκολλημένος σε όλο αυτό, που απλά γρύλλισε κι έφυγε!

Έπειτα οι θεοί αποφάσισαν να σκοτώσουν ένα γουρουνάκι, ελπίζοντας πως η τραγωδία θα έκανε τον Ίντρα να συνειδητοποιήσει την αληθινή του φύση και να επιστρέψει. Όμως, φανταστείτε πως έχετε πέντε παιδιά και ξαφνικά χάνετε το ένα, θα προσκολληθείτε στα υπόλοιπα τέσσερα, ακόμα πιο δυνατά. Έτσι γίνεται. Αν χάσετε ένα ακόμα, θα προσκολληθείτε στα υπόλοιπα τρία ακόμα δυνατότερα, έτσι δεν είναι; Για κάθε γουρουνάκι που σκοτωνόταν, ο Ίντρα προσκολλούνταν στα υπόλοιπα, ακόμα δυνατότερα. Στο τέλος, οι θεοί σκότωσαν όλα τα γουρουνάκια.

Ο Ίντρα όμως έκανε ακόμα περισσότερα γουρουνάκια. Τότε οι θεοί σκέφτηκαν πως η πραγματική προσκόλληση του Ίντρα ήταν η σύζυγός του κι έτσι τη σκότωσαν. Ο Ίντρα ήταν πολύ στενοχωρημένος. Σύντομα, τα γουρούνια φίλοι και συγγενείς τού πρότειναν να βρει μια άλλη σύζυγο. Κι έτσι, όλη η ιστορία με τα γουρούνια ξεκίνησε από την αρχή.

Οι θεοί τα είχαν εντελώς χαμένα και ο Ναράντα, ο σπουδαίος σοφός που έτυχε να περνά από εκεί και το είδε όλο αυτό, είπε «Γιατί σκοτώσατε τη σύζυγο και τα παιδιά του; Η προσκόλλησή του είναι στο σώμα του. Καταστρέψτε το σώμα του». Έτσι, οι θεοί έκοψαν το σώμα του στη μέση και ο Ίντρα βγήκε και είπε «Τι στο καλό κάνω εδώ;» Κι επέστρεψε στα ουράνια.

Ο δεσμός με το σώμα είναι βαθύς. Αυτή είναι η πηγή όλων των προσκολλήσεων. Αν μπορέσετε πραγματικά να προσκολληθείτε σε ένα άλλο πλάσμα, αυτό θα είναι υπέροχο. Όταν όμως είστε προσκολλημένοι στο σώμα σας, γίνεστε πολύ περιορισμένοι. Δεν χρειάζεται λοιπόν να αναζητάτε την απόσπαση κάπου αλλού ή να απομακρύνετε πράγματα ή ανθρώπους από τη ζωή σας. Χρειάζεται απλά να ξέρετε πώς να απομακρύνεστε από το σώμα σας. Η γιόγκα είναι ολόκληρη επιστήμη, ένα εργαλείο και μια τεχνολογία για να φέρετε στην επιφάνεια αυτή την αίσθηση τού διαχωρισμού και της ελευθερίας από τη συσσώρευση που δημιουργεί το σώμα σας.

Η Απόλυτη Προσκόλληση Είναι Το Κλειδί

Είτε σας αρέσει είτε όχι, βρίσκεστε σε απόλυτη προσκόλληση με τα πάντα. Μη διστάζετε λοιπόν όσον αφορά την προσκόλληση. Μην ακούτε τις διδασκαλίες σχετικά με την απόσπαση. Αυτή τη στιγμή, με όλες αυτές τις διδασκαλίες που λένε πως η προσκόλληση είναι κακή, διστάζετε να συμμετέχετε. Η ελευθερία δεν θα έρθει, επειδή κάνετε τον εαυτό σας αποκλειστικό. Η ελευθερία έρχεται μονάχα όταν συμπεριλαμβάνετε τα πάντα ως κομμάτια του εαυτού σας. Αν συμπεριλάβετε τα πάντα ως κομμάτια του εαυτού σας, δεν θα έχετε πια μια ταυτότητα. Αυτό είναι γιόγκα.

Γιόγκα σημαίνει προσκόλληση. Όταν προσκολλάστε σε ολόκληρη την Ύπαρξη, βρίσκεστε σε γιόγκα. Ή, όταν συνειδητοποιείτε πόσο αναπόσπαστα συνδεδεμένοι είστε με την Ύπαρξη, αυτό είναι η Vishwaroopa σας – η Συμπαντικότητά σας. Επιτρέψτε στην προσκόλλησή σας να μην κάνει διακρίσεις κι αυτό θα οδηγήσει στην ευλογία. Είναι η επιλεκτική και προκατειλημμένη προσκόλληση αυτή που προκαλεί πόνο.

Η ομορφιά και το μεγαλείο τής ζωής αποκαλύπτονται μόνο σ’ εκείνους που δεν κάνουν διακρίσεις και είναι απόλυτα εμπλεκόμενοι με το Όλα Όσα Είναι. Αυτό όχι απλώς θα σας κάνει να είστε προσκολλημένοι στα πάντα αλλά και να διαλύσετε τον μικρό εαυτό που έχετε δημιουργήσει.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Awaken.gr (Νίκος Πνευματικός)
Πηγή: isha.sadhguru.org

Send this to a friend